Lassi Nummi

Lassi Nummi (9.10.1928–13.3.2012) aloitti kaunokirjallisen tuotantonsa ns. toisen polven modernistina 1949. Hän julkaisi kolmisenkymmentä teosta, runoa ja proosaa. Lisäksi Nummi  teki  mittavan työn Uuden Suomen kulttuuritoimittajana ja Raamatunkäännöskomitean jäsenenä sekä Suomen Kirjailijaliiton ja PEN-klubin puheenjohtajana, samoin lukuisissa muissa järjestöissä.


Uudistuva modernisti

Lassi Nummi on Suomen lyriikan kärkeä. Modernistina hän otti suunnan kansallisesta kansainväliseen jo vuoden 1949 teoksissaan eli runokokoelmissa Intohimo olemassaoloon ja Vuoripaimen sekä pienoisromaanissa Maisema. Ristikoissa Nummi uudistaa novellimuotoa, ja ”Chaconne” kokoelmasta Taivaan ja maan merkit on lyriikan helmiä.

Runokirja Kuusimittaa ja muita säkeitä on särjettyä muotoa käyttävä moderni eepos. Linna vedessä peilaa Suomen historiaa ja Olavinlinnan vaiheita, Kaksoiskuva ylistää aviollista rakkautta. Joulukonsertto sisältää juhla- ja perherunoja kuten moni muukin Nummen kokoelma.

Hiidentyven ja Matkalla niityn yli aloittavat uuden jakson. Runoilmaisu on hioutunut mestarilliseksi. Sivumäärä on kasvanut, aines- ja sävyasteikko laajentunut. Suppeiden impressioiden ja mietelmien ohella esiintyy edelleen runoelmia ja laajoja taide- ja matka-aiheisia sarjoja.



Kulttuurirunoilija ja arjen ilojen kuvaaja

Nummen tuotannossa aiheet, otsikot ja rakenneideat ovat usein musiikista ja kuvataiteista. Teemoja ovat rakkaus ja kuolema, perheonni, usko ja epäily, taide sekä elämän kauneus ja sen ohimenevyys.

Nummi on maailmankansalainen. Hän saa aiheita antiikista, myyteistä, eri maiden ja kausien taiteista, historiasta, perhe-elämästä ja matkoista. Matkalla niityn yli sisältää runosarjan vierailusta virolaisen ystävän Lennart Meren luo. Kiina, jossa Nummen vanhemmat olivat olleet lähetystyössä, elää hänen tuotannossaan vaikutelmina, kirjallisina aihelmina ja teemoina. Vuoripaimenen roolihahmo on lauluja sepittävä paimen, ja runoissa tunnistaa taolaisuuden.

Lassi Nummi ei ole vain poeta doctus, vaan hän on myös elämänilon ja ohikiitävän hetken kauneuden ylistäjä. Hän leikittelee ja ironisoi. Nummi on lyyrikkona hienostunut ja esteettisesti suuntautunut, ja hänen teksteissään on runsaasti taiteidenvälisiä yhteyksiä.


Kannanottaja

Lassi Nummi on kosmopoliittinen isänmaanystävä. Hän tähdentää runoissaan, esseissään ja artikkeleissaan omaakin kulttuuriperimäämme. Monet asiat, joihin Lassi Nummi otti  kirjoituksissaan kantaa vuosikymmeniä sitten, ovat edelleen ajankohtaisia. Niihin kuuluvat kirjailijoiden ihmisoikeustilanne eri maissa, sananvapaus sekä taiteilijoiden ja yrittäjien eläke- ja sosiaaliedut. Samoin se, että kirjallisuuden ja suomen kielen kouluopetusta tulisi lisätä.


Artikkeli Lassi Nummen seurassa esittelee kirjailijan ja nimikkoseuran.